16 lutego, 2025

Portal Dom i Ogród – ECOFLOOR.PL

Informacje na temat remontu, budowy, aranżacji wnętrz.

kompostowanie

Jak zacząć kompostowanie?

Kompostowanie to świetny sposób na uzyskanie nawozu do użyźnienia gleby w ogrodzie, a do tego rozwiązanie na zagospodarowanie śmieci, powstałych w naszej kuchni, czy właśnie w ogrodzie. Odpady biodegradowane to około 70% produkowanych przez nas śmieci. Dlatego warto zainteresować się tym tematem!

Kompostowanie w ogrodzie – w jaki sposób to zrobić?

Przede wszystkim powinniśmy się zastanowić, gdzie taki kompostownik powinien powstać. Dzięki niemu możemy pozbyć się problemów z resztkami kuchennymi oraz roślinnymi. Pomoże zdecydowanie również zadbać o środowisko naturalne. Wielce pomocne w zaczęciu kompostowania może okazać się siano lub słoma, które możemy kupić od lokalnego rolnika. Biorąc pod uwagę, że rolnicy wkładają w to dużo pracy, a zebranie takiej biomasy wymaga wymiany wyeksploatowanych części do maszyn rolniczych, które możesz zobaczyć w tym sklepie: https://sklep.edmasz.pl/4316-czesci-do-prasy-unia-famarol-df-18-d, to takie siano, czy słoma to nie jest duży wydatek.

Kompostownik wpływa na lepszy wygląd ogrodu, poprawia strukturę gleby i ją użyźnia. Dzięki kompostowaniu można również zaoszczędzić na wywozie śmieci i zapewnić roślinom znakomity naturalny nawoź. Kompost można zrobić między innymi z:

  • siana, słomy,
  • odpadów roślinnych, takich jak liście, czy chwasty,
  • popiołu,
  • odchodów zwierząt,
  • szarego papieru,
  • skoszonej trawy,
  • trocin, ścinek drewna,
  • mułu, glonów z oczka wodnego,
  • odpadków kuchennych pochodzenia organicznego, np. obierki warzyw, skorupki jaj, fusów po kawie i herbacie,
  • innych biodegradowanych odpadów.

Powinien on znajdować się na wzniesieniu, ze względu na to, że nie powinna go zalewać woda, miejsce na kompostownik powinno być także łatwo dostępne, osłonięte od wiatru oraz zacienione. Świetnym rozwiązaniem będzie usytuowanie kompostownika w otoczeniu krzewów i drzew, dzięki którym konstrukcja zostanie zasłonięta, a zapachy wydobywające się z niego zostaną ograniczone. Kompostownik należy zakładać przy dodatnich temperaturach.

Jak powinien wyglądać dobry kompostownik?

Taką konstrukcję można zrobić samemu lub kupić. Gotowe kompostowniki ogrodowe można dostać w marketach ogrodniczych. Sprawdzą się zwłaszcza w małych ogrodach, gdzie nie powstaje dużo odpadków. Możemy wybrać plastikowy lub drewniany. W przypadku kompostownika plastikowego ograniczamy nieprzyjemne zapachy, ma także izolację termiczną, dzięki czemu proces rozkładu jest przyspieszony. Wymaga słonecznego stanowiska, ale dzięki temu kompost jest chroniony przed chłodem i wysychaniem. Jednak kompostowniki drewniane są proste do zrobienia samemu. Wystarczy kilka palet oraz chęci. Dzięki ażurowej budowie zapewni dostęp powietrza do każdej z warstw kompostu.

Możliwe jest także kompostowanie w pryzmie, czyli po prostu układanie warstwami materiałów biodegradowalnych. W tym przypadku ważne jest formowanie warstw, które powinny wyglądać następująco:

  • pierwsza warstwa – około 20 cm warstwy drenującej, mogą to być na przykład rozdrobione gałęzie,
  • druga warstwa – torf, ziemia ogrodowa lub słoma, jako warstwa, która pochłania składniki mineralne,
  • każda kolejna warstwa może być dowolna, jednak powinny być przekładane ziemią, mieloną kredą, pokruszoną gliną lub dolomitem, co zapewni lepsze wchłanianie deszczówki.

Warto pamiętać, żeby podlewać kompostownik w czasie suchych dni, tak żeby był on ciągle wilgotny. Dojrzewanie kompostu trwa zazwyczaj 18 miesięcy, natomiast w kompostownikach z tworzywa sztucznego można ten proces skrócić nawet do 2 miesięcy. Dzięki kompostowaniu uboga w składniki odżywcze gleba stanie się żyzna oraz urodzajna, dlatego warto to robić!