Portal Dom i Ogród – ECOFLOOR.PL

Informacje na temat remontu, budowy, aranżacji wnętrz.

pieczarki

Jak przebiega uprawa pieczarek w pieczarkarniach?

Uprawa pieczarek nie jest skomplikowana, choć aby uprawiać te grzyby z sukcesem, należy poznać tajniki wiedzy, które pomogą uniknąć błędów. Co trzeba wiedzieć? Jak przebiega uprawa pieczarek w pieczarkarniach?

Podłoże pod pieczarki

Aby uprawa pieczarek była możliwa, niezbędne jest przygotowanie odpowiedniego podłoża. Dzięki temu nie tylko pieczarki urosną, ale też będą bogate w składniki odżywcze. W celu przygotowania podłoża pod pieczarki konieczne jest przeprowadzenie fermentacji i pasteryzacji.

To dość czasochłonne zajęcie. Wymaga też sporych nakładów pracy, kontroli zachodzących procesów. Niestety łatwo tutaj o popełnienie błędu. Do przygotowania podłoża pod uprawę pieczarek niezbędna jest słoma, nawóz, woda i gips oraz mocznik. Dzięki temu ma ono właściwą wilgotność i pH.

Ale to nie wszystko. Po fermentacji konieczna jest pasteryzacja, aby pozbyć się niepożądanych organizmów. Pryzma z dodatkami pozwala na odpowiednie przygotowanie podłoża. Jego wilgotność należy kilkakrotnie sprawdzać. Następnie powtarza się przynajmniej cztery pryzmy fermentacyjne. Dzięki temu ma się pewność, że podłoże będzie doskonałe.

Jednak z uwagi na to, że to dość czasochłonne zajęcie, warto rozważyć zakup gotowego podłoża pod uprawę pieczarek. Dzięki temu od razu można przejść do uprawy, unikając sporej ilości pracy. Kupić można podłoże z grzybnią pieczarki w dwóch fazach rozwoju. W zależności od potrzeb jest więc w czym wybierać. Faza druga rozwoju podłoża jest już po 2–3 tygodniach od fermentacji. Dzięki pasteryzacji nie trzeba obawiać się niepożądanych dodatków.

Można też wybrać podłoże fazy inkubacji. To moment, w którym grzybnia rośnie już w jego masie. Szczegółowo podłoże fazy 3 opisuje producent Kania.net.pl, zwracając uwagę na to, że decydując się na nie, można cieszyć się plonami już po trzech tygodniach. Zyskuje się więc sporo  czasu. Na tego typu podłożu z przerośniętą grzybnią można być pewnym szybkiego wzrostu pieczarek.

Uprawa pieczarek na gotowym podłożu

Decydując się na uprawę pieczarek na gotowym podłożu, zyskuje się czas, ale i pewność, że plony będą satysfakcjonujące. Wybierając podłoże drugiej fazy, które jest nieco tańsze, zyskuje się wsianą grzybnię, jednak trzeba bardzo przyłożyć się do zapewnienia odpowiednich warunków do wzrostu. Nie może być ani za ciepło, ani za zimno, gdyż wydłuży to okres przerostu. Równie ostrożnie trzeba podejść do kwestii podlewania. Podłoże ze wsianą grzybnią do przerostu potrzebuje regularnego nawilżania, ale nie można uprawy przelać. Nadmiar wody może przyczynić się do pojawienia się zielonej pleśni. Ta choroba niestety często niszczy całą uprawę.

Zdecydowanie łatwiej uprawia się pieczarki na podłożu III fazy. Przede wszystkim z uwagi na to, że grzybnia pieczarki jest już na tyle dojrzała, że jest znacznie odporniejsza na działania z zewnątrz. Nie mówiąc o tym, że dzięki uprawie z wykorzystaniem podłoża 3 fazy, ma się zapewniony szybki wzrost pieczarek. Najczęściej na plony czeka się tylko 3 tygodnie.

Jak przebiega uprawa pieczarek w pieczarkarniach?

Mówiąc w skrócie, uprawa pieczarek w pieczarkarniach rozpoczyna się od przygotowania podłoża. Musi ono następnie sfermentować, a potem zostać poddane pasteryzacji. Na tak przygotowane podłoże wysiewa się grzybnię pieczarek. Inkubacja to kolejny etap – rozrost grzybni. To jest również moment, w którym warto zdecydować się na dodanie do podłoża suplementów. Dzięki nim podłoże będzie bogatsze w minerały i witaminy. Po pokryciu wszystkiego torfem można czekać na pojawienie się główek pieczarek.

Można oczywiście zdecydować się na zakup do pieczarkarni gotowego podłoża trzeciej fazy. Zamawiając do niego suplement z dodatkami sojowymi i białkowymi, polepsza się jego jakość, by cieszyć się szybkim wzrostem pieczarek. Wówczas sama uprawa jest znacznie łatwiejsza i szybsza, niż gdyby samodzielnie przygotowywać podłoże.