Portal Dom i Ogród – ECOFLOOR.PL

Informacje na temat remontu, budowy, aranżacji wnętrz.

garnki do gotowania na parze

Nowoczesne metody gotowania kontra gotowanie w garnkach

Pomimo że na rynku dostępne są coraz to nowsze urządzenia kuchenne, większość z nas nie potrafi zrezygnować z tradycyjnych garnków. Są one łatwe w użyciu, a gotujące się w nich potrawy nadają domowego charakteru każdej kuchni. Szybkowary, urządzenia wielofunkcyjne z funkcją gotowania, urządzenia do gotowania próżniowego mają swoje honorowe miejsce w kuchni. Jednak to z garnków korzystamy najczęściej.

Ulubione garnki pojedyncze w różnych rozmiarach używane do gotowania rozmaitych potraw


Nasze szafki kuchenne wypełnione są pojedynczymi garnkami w różnych rozmiarach. Mamy swój ulubiony garnek do gotowania jaj, rondelek do sosu, garnek na ziemniaki, większy gar na niedzielny rosół, głęboko w szafce ukryty jest gar do parzenia liści z kapusty, po który sięgamy od święta oraz rondel na pieczoną kaczkę z jabłkami. Osoby kochające gotować długo jeszcze będą sięgały po garnki pojedyncze. Mieszanie, doprawianie, unoszące się po kuchni zapachy pobudzają nasze zmysły. Nie da się tego porównać do nowoczesnych metod gotowania. Owszem, końcowy efekt nowoczesnych metod przygotowywania posiłków jest imponujący, ale dla wielu osób cała przyjemność gotowania polega na braniu czynnego udziału w gotowaniu, na kontrolowaniu smaku oraz na satysfakcji, że na naszym stole znalazło się wyśmienite danie, którego nikt inny nie zdoła powtórzyć.


Garnki do gotowania na parze dużą oszczędnością


Garnki do gotowania na parze są świetnym rozwiązaniem przy gotowaniu drugiego dania. Na parze możemy ugotować nie tylko warzywa, ale również mięso lub rybę. W ten sposób na jednym źródle energii ugotujemy całe drugie danie. Do garnka wlewamy odpowiednią ilość wody i nakładamy na niego kolejno wkłady z sitem np. z ziemniakami, z warzywami oraz z rybą. Po niespełna trzydziestu minutach mamy gotowy smaczny oraz pełnowartościowy posiłek. Gotowanym potrawom możemy nadać indywidualnego smaku oraz aromatu, używając zamiast wody bulionu, dodając do niego ulubionych ziół, czy wytrawnego wina.  


Pomimo że coraz częściej sięgamy po nowoczesny sprzęt, który w pewnym stopniu zastępuje nam nasze poczciwe tradycyjne garnki pojedyncze oraz garnki do gotowania na parze, tak naprawdę dużo czasu jeszcze upłynie, zanim zrezygnujemy z nich całkowicie. Są one bowiem bardzo praktyczne w użyciu, dają nam duże pole manewru podczas gotowania, są łatwe w utrzymaniu czystości i nie zajmują wiele miejsca w naszej kuchni. Są to naczynia, dla osób, które czerpią radość z gotowania i chcą nadać swoim potrawom niepowtarzalny smak.