Jaką podłogę drewnianą wybrać do kuchni?

Kuchenna podłoga narażona jest na działanie szeregu niszczących ją czynników. To jednak nie oznacza, że poszukiwania odpowiedniego materiału musisz zawęzić do klasycznych kafelków. Drewno sprawdzi się wspaniale – pod warunkiem, że starannie dobierzesz jego gatunek i będziesz o nie odpowiednio dbać. Jaki rodzaj desek najlepiej wykorzystać do wykładania kuchennej podłogi? Co jeszcze ważne jest przy podejmowaniu decyzji? Na te oraz inne pytania odpowiadamy w poniższym wpisie.

Po pierwsze: twardość i odporność

Drewno ociepla atmosferę wnętrza, dodaje mu uroku i klasy. Dlatego tak chętnie stosowane jest do wykładania podłóg. Ten naturalny materiał szczególnie dobrze sprawdza się w kuchniach połączonych z salonem i aneksem. Jednak coraz częściej na drewno decydują się także właściciele całkowicie oddzielnych pomieszczeń. Przy wyborze produktu powinniśmy kierować się surowymi kryteriami, pośród których najważniejsze to twardość i odporność na:

  • ścieranie
  • wilgoć
  • wgniecenia
  • środki czyszczące

Warto od początku być realistą – bez względu na to, ile uwagi nie wkładalibyśmy w dbanie o zachowanie czystości, ryzyko, że coś mokrego, tłustego lub ciężkiego (np. talerz lub szklanka z wodą) spadnie na podłogę, istnieje zawsze. Dlatego przeglądając rodzaje drewna, najlepiej od razu poszukiwania zawęzić do gatunków, spełniających powyższe parametry. A jest w czym wybierać.

Po drugie: odpowiedni gatunek drewna

W kuchennych wnętrzach z powodzeniem zastosować można parkiety, deski z litego drewna a przede wszystkim podłogi warstwowe na sklejce. Do ich produkcji najczęściej wykorzystywane są rodzime drzewa liściaste i egzotyczne, wśród nich:

  • dąb, jesion, klon, buk
  • jatoba, lapacho (ipe), kempas, merbau, badi, doussie, sucupira, brazylijska wiśnia.

Gatunki egzotyczne charakteryzuje największa wytrzymałość. Drzewa występujące w gorących klimatach są naturalnie bardziej odporne na wilgoć i wysokie temperatury. Kupując materiał, upewnij się, że deski są całkowicie suche, nie ma na nich przebarwień oraz że każda z nich ma jednolity kolor. Kluczową kwestią jest także brak sęków i równomierne usłojenie.

Panele podłogowe – czy warto?

Stosowanie klasycznych paneli podłogowych na szeroką skalę jest błędem. W miarę upływu czasu puchną nieporównywalnie mocniej od drewna. Wilgoć wpływa na nie bardzo źle, przez co po wyschnięciu pióra pękają, a także rozchodzą się na czołach. Po uszkodzeniu ich naprawa jest praktycznie niemożliwa. Pogłos przy chodzeniu po panelach, które mają już kilka lat, również nie należy do atutów tego rozwiązania.

Postaw na naturalne materiały

Ciepłą, przyjemną dla stóp i pełną uroku posadzkę zapewnią przede wszystkim lite deski i podłogi warstwowe na sklejce z drzew liściastych Szukaj przede wszystkim produktu o wysokiej ścieralności, dużej twardości i odporności na wilgoć. Produkty dedykowane kuchniom dadzą Ci gwarancję trwałości, jednak nadal dużo zależy od właściwego użytkowania i konserwacji.

Podsumowanie

Jeśli szukasz prawdziwych profesjonalistów, którzy położą dla Ciebie trwałą i zachwycającą podłogę z litych desek napisz do nas – do Ecofloor z Kielc. Układanie wytrzymałych parkietów to jedna z naszych specjalności. Oferujemy także profesjonalne usługi cyklinowania oraz wykonujemy trwałe drewniane schody, balustrady, poręcze, piękne panele ażurowe i wiele więcej! Pomożemy Ci dobrać odpowiedni rodzaj drewna i położymy dla Ciebie posadzkę marzeń. Zapraszamy do kontaktu!

Zostaw komentarz

" was added to wishlist